Naučte sa kúriť: Krbová vložka potrebuje skúsené ruky!

Hoci sa to nezdá, každá krbová vložka vyžaduje na kúrenie niekoho, kto to naozaj vie. To, že ste párkrát priložili do babkinej pece, ešte totiž neznamená, že to ovládate. Zopár rád ako správne zakúriť a dosiahnuť príjemné teplo sa teda zíde každému.

Kúrte ako profesionál

Aby bol proces spaľovania efektívny a účinný a horenie bolo ideálne, krbová vložka potrebuje v ohnisku dosiahnuť istú teplotu. Rovnako by nemalo byť zadymené sklo či špinavá výstelka ohniska. Potrebná minimálna teplota v jednotlivých modeloch sa odlišuje. Správna teplota je dôležitá najmä pri rozkurovaní ohniska a rozohrievaní komína. Rast teploty je obmedzovaný najmä prikladaním, keďže pri každom otvorení dvierok dochádza k ochladeniu priestoru ohniska.

Ideálne je, ak sa krbová vložka rozkúri čo najrýchlejšie pomocou primeraného množstva mäkkého dreva. A to tak, aby sa čo najmenej prikladalo, teda aby sa čo najmenej otvárali dvierka. Vtedy pomôže čo najviac otvoriť prívod vzduchu do ohniska, aby sa drevo rýchlo rozhorelo.

Akonáhle sa krbová vložka a komín dostatočne nahrejú, stačí len pravidelne prikladať a udržiavať teplotu. Všetky nečistoty sa vypália, vďaka čomu bude sklo aj výstelka ohniska čisté.

Aké drevo je vhodné na kúrenie?

Na rozkurovanie v krbovej vložke je dobré použiť radšej mäkké drevo, ktoré ľahšie horí. A potom na bežné kúrenie zase tvrdé drevo z listnatých stromov, ako je hrab, dub či buk. Tvrdé drevo zabezpečí stabilné a dlhotrvajúce teplo.

Drevo, ktoré sa používa na spaľovanie v krbovej vložke, nesmie byť čerstvé. Musíte používať výhradne suché drevo s maximálnou vlhkosťou do 20 %, najlepšie bez povrchovej vlhkosti. To dosiahnete tak, že drevo necháte aspoň deň pred samotným kúrením v izbovej teplote.

Foto: Bigstockphoto

Post Author: admin