Pestovanie špargle je beh na dlhé trate. Pozrite sa, ako to môžete vyskúšať aj vy

Gurmáni sa vo svojom jedálničku určite často stretávajú so špargľou, ktorá je lahodnou a zároveň zdravou prísadou do šalátov či prílohou k mäsu. Krehké, biele alebo zelené výhonky majú úchvatnú jemnú chuť, ktorú si mnohé maškrtné jazýčky zamilovali. Špargľa sa najčastejšie dováža z Talianska a Španielska, takže niet divu, že sa v jej chuti a vzhľade odráža horúce južné slnko. O tom, že je špargľa skutočne kulinárskym skvostom, svedčí aj jej vyššia cena – ďalší dôvod prečo si túto rastlinu vypestovať na vlastnej záhrade.

vegetable-740446_1280

Dôkladná príprava pôdy a starostlivosť

Je ale potrebné si uvedomiť, že pestovanie špargle je behom na dlhú trať. Na jeseň pred výsadbou si pripravte pôdu. Ideálna je ľahká, hlinitopiesočnatá hlina, prekyprená do hĺbky aspoň pol metra s pH okolo 6. Do vzniknutých hlbokých brázd, do ktorých sa začiatkom jari vysádzajú sadenice, navrstvite kompost a hnoj. Sadenice, najlepšie samčie sadenice triedy A s bohatým koreňovým systémom, zasypte asi päťcentimetrovou vrstvou zeminy. Sadenice hojne zalievajte a pravidelne odburiňujte a predovšetkým v čase vegetácie zvýšte zálievku a rastlinu tiež prihnojujte kompostom s obsahom síry, dusíka a horčíka. Zelené výhonky nechajte voľne rásť a na jeseň ich pri zemi odrežte. V takomto pestovaní pokračujte celý nasledujúci rok, pričom nad radmi rastlín hromaďte hlinu.

asparagus-1263437_1280

Úroda príde až na tretí rok

Rovnakú starostlivosť venujte rastlinám aj druhý rok, pričom ten tretí je už špargľa dostatočne silná na poskytnutie kvalitnej úrody. Na jar kopčeky pôdy odhrňte, biele výhonky s výškou asi 30 cm odrežte a opäť prihrňte hlinu. Keďže špargľa rastie veľmi rýchlo, môžete žať za jednu sezónu aj niekoľkokrát, a to približne do začiatku leta. Potom kopčeky odhrňte, rastliny prihnojte a nechajte do jesene dorastať nové výhonky a zber potom rovnakým spôsobom každý rok opakujte.

Post Author: admin